About Me

My photo
i know what's right and what's wrong. i am cheerful and out going. it's hard for me to find the one that i want, but once i find the right person, i won't be able to fall in love again for a long time.

DO WHAT YOU LOVE

"Do what you love and you'll be good at it. Sounds simple enough. But what if you love reading comics, playing video games and watching korean dramas until your eyes pop out? Is it possible to make a career out of such things? What's the alternative? Spend all your time wishing you were brave enough to take that leap? Don't let fear stop you from doing what you love. Because ultimately, it's about being true to yourself."

Followers

Wednesday, 30 April 2008

Diari EMI '08

JUMAAT,25 APRIL 2008

Pada pukul 9.30 pagi, kami semua ke meja pendaftaran utk mendaftar sbgi peserta EMI. Peserta pun smakin ramai dtg dan mengrumuni meja pendaftran. Selepas itu, Kami semua di minta ke Audi 2 (klu x silap imah), Kuliyyah Of Engineering. Rasa mcm btol2 mahasiswa je ble dah masuk dalam dewan tu. Sesi suai kenal yg di kenali sbgi "AYUH KENAL YUK!" pn bermula. Kami semua dibahagikan kpd 5 kumpulan(akhawat) dan 5 kumpulan(ikhwah) . imah dlm power group "ALARM". Game yg kami main dlm sesi ni dpt mengeratkn lg ukhuwah di antara kami. Ramai sgt org yg imah dan shbt2 berkenalan. Ukhuwah dan pershabatan antara kami semakin luas. Terasa begitu indah sekali. Mmg tidak dpt digmbrkn. Then, it's time to eat. SYABAS kpd AJK makann kerana telah berjaya menyediakn mknn yg cukup dan enak "banget" utk kami semua". Usai makan, solat pula. Next, sesi seterusnya tergendala sket sbb ada internal problem. Tapi, pihak urusetia begitu mantap menguruskn program dgn menyediakan backup. Hebat betul. Kami semua berhenti sebentar utk menunaikan kewajipan kami.

Agenda seterusnya ialah sebuah presentasi mengenai kehidupan di IPT yg disampaikn oleh abg dhany telah membuka mata imah dan shbt2 ttg cita-cita dan kehidupn di universiti. Selepas itu, kami kembali ke Masjid Sultan Haji Ahmad Shah utk mkn mlm dan solat maghrib. Kemudian, kami kembali ke Audi 2 utk mendengarkn kisah mengenai seorg shbt Rasulullah yg begitu tabah dan bersemangat memperjuangkan agama ALLAH iaitu Musa'b Bin Umair. Begitu byk pengajaran yg dpt kami ambil dlm kisah tersebut. Sedih pn ada jugak. Diri ini semmgnya tidak setanding langsung dgn shbt2 rasulullah. Sterusnya semua peserta2 dibenarkan menunaikan solat isya' dan program diteruskn lg dgn Forum : Langkah menuju jaya. Penyampaian yg sgt MANTAP. Ahli2 panel byk mmberikan nasihat2 dan kata2 yg boleh kami jdkn panduan utk menghadapi kehidupan di dunia baru kelak. Usai forum, kami kembali ke masjid yg same utk merehatkn diri dan bersedia utk hari esok.

SABTU,26 APRIL 2008

imah dan shbt2 memulakan hari sabtu yg indah ini seawal 4.30 pg. Bersiap sedia utk qiamulail. Setelah itu, kami repack brg2 kami utk dibawa ke destinasi seterusnya. Pada pukul 9 pg, kami bertolak ke Kem Sri Raudah, Alang Sendayu dgn menggunakan kndraan kakak2 fasi. Kami semua berkumpul di kwasan yg berdekatan dgn kem kami. Kwsn tersebut telah mengungkap kembali memori yg indah kpd imah. Suka duka ukhuwah yg imah, fatimah, tasneem, maryam, (ada lg tp x igt.hehe..) alami swaktu di XREK hadir di ingtan. Di sinilah bermulanya perjuangan imah. Setelah semua peserta bersiap sedia, kami berjalan melalui pelbagai kem yg disediakan di kwsn yg berdktn. Kami berhenti di penghujung jln dan setiap power group di beri bendera PALESTIN dan harus menegakkn panji masing2 spnjg perjalann. Setelah itu, slh seorg dr ahli stiap power group di arahkn mencari mknn yg telah disorokkn oleh para abg dan akak fasi. Mmg sesuatu yg tidak diduga langsung. Tapi, PG ana dan PG 1(maaf, imah x igt PG yg mane) tidak berjaya mencari mknn yg disorokkn. stelah itu, bermulalah journey kami menyusuri denai2 dan sg pisang tanpa sarapan (dgn perut kosng). Sgt mencabar dan menyeronokkn. Ukhuwah antara kami semakin erat. Kami saling menjaga antara satu sama lain. Sewaktu smpi di "TEROWONG", kami diminta menganggapkn diri kami seperti pejuang2 PALESTIN. Pada waktu itu, imah dpt merasakn bagaimana rakyat2 palestin rasakn. Terpaksa berhati2 walaupun dimana jua mereka berada, terpaksa berlapar, terpaksa bergelap. Namun, mereka tidak menyerah kalah. Barulah imah tahu kenapa para urusetia tidak menyediakan sarapn utk kami semua sebelum bertolak (btol ke andaian imah ni) Setelah itu, kami berhenti sbntr utk solat dhuha. Seronok sgt dpt solat di atas tanah. Perjalann kami diteruskn lg. Mcm2 perkara berlaku. Ada yg kene pacat la, terhantuk pokok la, tergelincir la, kaki termasuk lumpur dlm la. Namun, perkara2 tersebut tidak mematahkn semngat kami dlm mmbawa panji ISLAM. Kami berhenti di air terjun sg pisang utk mkn dan mandi. Oleh kerana 2 PG tidak ada mknn, PG-PG yg lain sanggup demi shbt2 yg lain berkongsi mknn mereka. Walaupun sikit, tapi mengenyangkn. Ini yg kita ingin kn sebenarnya sesama muslim. Saling berkongsi dan berkorban. Berada di hutan itu, meningktkn lg keimann ana dn rakan2. Ciptaan ALLAH yg bermcm2 dan begitu detail sekali. Air terjun yg tidak berhenti mengalir. Terasa damai sekali. "Di Alam rimba, Damai di rasa...". SUBHANALLAH. Sgt AJAIB. Setelah itu, perjlnn diteruskn lg. Kami berjln di tepi highway sambil mengibarkn panji2 kami dgn begitu bersemngat. Banyak sgt kereta yg melalui highway "HON" kpd kami. Sgt Seronok. Perasaan imah pada waktu itu mmg tidak dpt digmbrkn. Hanya ALLAH yg tahu. Setelah itu, back to the jungle again. Kami meneruskn prjlnn kami utk kembali ke kem kami semula.

Setelah sampai, kami dibenarkn ke tmpt penginapan dan bersiap utk mkn dan solat ZOHOR. Program di teruskn lg ngan FORUM : Persimpangan cinta dan cita-cita. Ahli panel die, mak cik ros (Ummi Roses) yg "BRUTAL" dan Kak Misah yg cute. Apa yg makcik ros katakn mmg menimbulkn kesedaran dlm diri imah. Rasa mcm berdosa (ntah2 mmg dh berdosa pn) sbb x kesah kn saudara-saudara kita yg buat maksiat kt skeliling kte. Mmg pentingkn diri btol. perbuatn imah ni mengingatkn ttg sabda Rasulullah :

"tidak beriman seseorg itu shinggalah dia mengasihi utk saudaranya apa yg dia kasih utk dirinya sendiri"{diriwayatk n oleh bukhari dan muslim}

ASTAGHFIRULLAH. Kate2 kak misah pulak mmbuat kn imah x risau sgt pasal jodoh. INSYAALLAH kte akn dpt yg terbaik klu ALLAH kehendaki.Seperti firman ALLAH yg bermaksud:

"Perempuan yg keji untuk lelaki yg keji, dan lelaki yg keji untuk perempuan yg keji pula, manakala perempuan yg baik utk lelaki yg baik, dan lelaki yg baik utk perempuan yg baik...." (24 : 26)

Bila habis je forum tu, tibalah masa utk latihan dalam kumpulan. Kami perlu mmbincngkn satu topik yg harus dikaitkn dgn tajuk forum td. PG imah perlu membncgkn ttg MASALAH PENGANGGURAN DLM KALANGAN MAHASISWA. Sgt byk faktor2 timbulnya mslh ni. antara yg kami bincangkan ialah, tiada mtlamat hidup, terlalu memilih pekerjaan dn sebagainya.

Sesudah itu, semua peserta solat asar dan kemudian bersiap sedia utk satu lagi sesi outdoor : C3, CERGAS CETUS CERDAS!!. Mmg seronok dan mencabar aktiviti ni. Bukan sahaja mencabar fizikal, tapi mental dan spiritual juga. CEWAH!!. Kami perlu 'melawati' 10 checkpoint bg mndpat cebisan puzzle yg akn kami lengkapkn nnti. Clue yg diberi di setiap checkpoint pun cukup unik. PINTAR betul abg2 n akak2 fasi ni. Setip task yg diberi di setiap checkpoint begitu menguji mental, fizikal dan spiritual kami. Teka-teki yg menguji IQ. Nmpk mcm susah, tp senang je. Byk yg telah imah dan shbt2 pelajari. Ukhuwah, Leadership, Cooperation, bersyukur dan byk lg. Ade 1 checkpoint tu, kami perlu mkn peria, ikan kering yg x digorng, halia, budu, tempoyak, sambal dan fresh orange A.K.A telur mentah. Begitu susah utk menelan semua itu, tapi ble difikirkn, sekurang-kurangnya kite ade semua itu. Tapi, saudara kite di PALESTIN, apa yg mereka ada. Nak mkn ikan pun susah. Maka, kite perlu bersyukur dgn apa yg kite ade. Usai melawati setiap checkpoint, kami melengkapkn puzzle kami. Puzzle sudah di lengkapkn dan hasil nya, lirik lagu cebisan kenangan yg dinyanyikan oleh ammar menghiasi segenap ruang puzzle tesebut. Lepas tu, kami khidmat diri, makan, dan solat maghrib dan isya'. Habis solat, kami menyanyikn lagu cebisan kenangan tu. Ikatan ukhuwah antara kami semakin erat. Indahnya.

Sterusnya, presentasi ttg KARISMA bermula. Penyampaian yg menerangkn lgi ttg KARISMA mmg menarik minat imah. Kemudian kami bersiap utk MALAM NURANI INTEPRESTASI SENI (MANIS). PG ana perlu menyampaikn sebuah pentomin dlm 3 loghat. antara yg kami plh ialah, loghat terengganu, negeri 9 n kedah. setelah dipilih secara rambang oleh abg dhany pada permulaan program. Mmg x tahu nk sampaikn mcm mana. but, we just did our best. Sewaktu MANIS berlangsung, semua peserta akhawat (MANIS akhawat dan ikhwah di asingkn) memberi konsentrasi yg penuh walaupun diri mereka sgt berdebar-debar. Macam nk pecah je jantung. Rasa nk pengsan pun ade. sesudah persembahan peserta, fasi2 pun ada persembahan. Mereka menyanyikan lagu tema EMI iaitu JALINAN dan..... RIMBA KEHIDUPAN".Seronok sgt.

AHAD,27 APRIL 2008

imah dan shbt2 bangun pada pukul 5.30 pg dan bersiap utk solat subuh berjemaah dan kuliah subuh. setelah itu, kami bergegas ke dataran "SIMEN" utk riadah. RIANG RIA RIADAH. 3 games yg kami main ALHAMDULILLAH mengeratkn lg ikatan pershbtn anatar kami semua. Usai riadah, kami bersiap diri dan bersarapan. Lepas tu, kami berkumpul semula di musolla utk mendengarkan Ceritera Sukses : Misi Agung Mahasiswa Muslim yg dismpikn oleh Prof Hafidzi. Misi kita bukan setakat utk diri kta, bukan stakat mencapai cita-cita. Tapi menyampaikn ajaran islam kpd selurut manusia. Menegakkn panji-panji ISLAM dan kebenaran. Menyebarkn ISLAM. Menyiapkn diri utk berdepan dgn ALLAH kelak. imah rasa begitu bersemangat bile pak cik hafidzi cakap yg bilangan umat islam lebih ramai dari penganut kristian katolik pd tahun ini. ALLAHUAKBAR! !!

Program diteruskn lg dgn Bengkel Jejak Karisma (btul ke ni). kami dipecahkn berdasarkn minat kami dlm bidang apa yg akn kami ambil bile dah masuk universiti. Byk sgt soalan yg ditanyakan. Tiada lg keraguan yg timbul (ada lg sikit sbenarnye). Tapi, jawapn kakak2 fasi begitu meyakinkn imah dan yg lain. Perbualan kami yg semakin rancak terpaksa di hentikan apabila penceramah yg ditunggu-tunggu (ana tunggu dr hari fist program lg) telah tiba. Prof Madya Harlina Halizah A.K.A Mak cik Har menyampaikn yg bertajuk Bersiap Siaga Mendepani Cabaran dgn begitu bersemngat sekali. Begitu menimbulkn keinsafan dlm diri imah. Betul kata iblis sperti yg dikatakn oleh Mak Cik Har, manusia sememangnya sombong. iblis sendiri pun bersumpah demi kemuliaan ALLAH, tapi manusia yg lupa diri dan menganggap dir mereka yg paling mulia. ASTAGHFIRULLAH. Ya ALLAH, ampunilah dosa-dosa kami. Cabarn yg terbesar setiap manusia adalah mengatasi kejahilan. Sememangnya sgt susah. Kata-kata mak cik Har mengenai objektif ciptaan manusia dan disampaikn ayat 56 surah Adz-Dzariyat yg bermaksud :

"Aku TIDAK menciptakan jin dan manusia melainkn utk mengabdikn diri kepada Ku"

Setelah itu, moment yg paling x berape best la di spanjg program ini iaitu majlis penutup. cume part sapat hadiah tu best la. Sekejap betul masa berlalu. Rasa macam bru semalam je program ni bermula, tup-tup, nak balik dah pun. Terasa sedih pula. Tapi, selagi ukhuwah antara kami masih terikat, kami akn sentiasa bersama. Jauh di mata, dekat di hati. Hadiah yg paling berharga selain dari ukhuwah ini ialah sebuah buku yg bertajuk THE MEANING OF AL-QUR'AN yg ditulis oleh Muhammad Farooq-i-Azam Malik. Tersangatlah best bile dah dapat buku itu. Terima kasih kepada penderma.Then, kami pack brg kami, solat zohor dan mkn tghari.

*sebenanya diari EMI '08 di ats imah amik dr emel fatimeh kelate. sbb, imah btl2 x de ms nak tulis.
*sori ye timah, ciplak karangan awk... hehehe... hrp2 dihalalkan... insya-Allah, utk dikongsi bersama....

1 comment:

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

waa bestnyer EMI tahun nih.. siap ader panji lagi~!!
Dr Harlina pon trun padang~!! ades nyesal tak jd komiti..
huhu paperpons emangat berjuanag~!!!
kne igt tugas kita sebagai daie walau dimana saja..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails