About Me

My photo
i know what's right and what's wrong. i am cheerful and out going. it's hard for me to find the one that i want, but once i find the right person, i won't be able to fall in love again for a long time.

DO WHAT YOU LOVE

"Do what you love and you'll be good at it. Sounds simple enough. But what if you love reading comics, playing video games and watching korean dramas until your eyes pop out? Is it possible to make a career out of such things? What's the alternative? Spend all your time wishing you were brave enough to take that leap? Don't let fear stop you from doing what you love. Because ultimately, it's about being true to yourself."

Followers

Wednesday, 28 April 2010

Mahu jadi pendebat terbaik???


(Perbualan saya dengan salah seorang pembahas terbaik sekolah KISAS~> Kak Atiqah Nazeri)

Saya: Salam. Akak, zmah difahamkan yg akak ni pembahas terbaik kat skolah dulu kan? Blh x akak tlg zmah? Blh x akak bgtau apa ciri2 pembahas atau pendebat terbaik n apa tips2 akak sbg pembahas terbaik? N blh x citekan sket je pengalaman akak slm akak join debat skolah. Mntk tlg sgt2..... nk kongsi dgn pembaca ttg ciri2 pendebat yg baik. Maklumlah... skrg kan musim debat. Ngeee....


(pasukan debat bahasa Melayu AL-AMIN)


(pasukan debat bahasa Inggeris AL-AMIN)


Kak Tiqah: Salam zimah, pertamanya akk nk bgtau yg akk hny lah pndebat sekolah picisan yg sgt kurg pnglmn..klw nk dibandingkan dgn radin rahmah (kwn kak thia kt mesir) atau naqeb (kalau awk kenal-die stdy medik jordan). Dieorg antara figure yg bpnglmn, jd lg baik awk btnykn mreka klw bksmptn. Tapi ada bbrp poin akk boleh kgsikan spjg akk msuk dbt:

Gaya persembahan
-
tidak terlalu dikawal utk elak dr menampakkan diri tidak natural, (stage-fright) tetapi pendebat yang baik akan mampu conceal / menyembunyikan riak wajah & gayanya yang menampakkan rasa gementar.


Aspek bahasa juga amat penting
-
elak "terlalu serius" dan "straight-forward" dalam penghujahan. Di pentas, manfaatkan gaya bahasa yang cantik (bukannya terlalu berbunga-bunga xd salahnya jika sesekali menggunakan bahasa kiasan, dan seumpamanya selagi mana ianya membantu penghujahan dengan berkesan. Bahasa yang terlalu berbunga-bunga tetapi tidak membantu penghujahan memang dilarang sama sekali bukan sahaja dalam debat peringkat sekolah bahkan peringkat universiti pun.

Berhati-hati dgn ap yg diucapkan
-
setiap pendebat/pembahas wajib bertanggungjawab terhadap apa yang dituturkannya. Maknanya, jika anda katakan 8 ciri, maka anda harus buktikan sekurang-kurangnya sebahagian ciri-ciri tersebut. Bukan ckp kosong. sbb tu pemahaman konsep thdp usul yg didebatkan sebaiknya dibawa mudah, senang difahami dan tidak berbelit-belit. lawan x pening, hakim x pening, penonton pun x pening. jauhkan juga hujah berlapis-lapis. pnggunaan analogi mbntu phujahan tp elakkn analogi yg mengelirukan. fakta kes- jgn tipu (ni selalu debater buat zmn sekolah, skrg dh universiti maka kne jd mhssw minda kelas prtama).

Ni je kot yg mmpu akk kgsi, hrp mmbntu ye zimah Miss u too dear.


(juara-juara debat)


* Mahu jadi pendebat terbaik? Ikutilah tips-tips Kak Tiqah ni. Semoga membantu bagi adik-adik yang ingin cuba menceburkan diri dalam dunia perdebatan bagi tahun-tahun akan datang.

p/s: Thanks Kak Tiqah, sbb berkongsi ilmu. May Allah bless.


Wallahua'lam.


Salam sayang,

Qamar


3 comments:

MARYAM-AL-MUQADDASAH said...

best2!!
gmba pnyokong tak de ke:P

FaizalSulaiman said...

http://seindahduniakita.blogspot.com/2010/04/aksara-mencari_26.html

akak pergi ke link ni.kalau akak ada facebook lagi mudah.senang saya nak kontek akak.Add facebook Aksara Keraian dan add saya Faizal Sulaiman.

hopefully akak willing to do it lah;)

azza said...

info yg amat berguna...terima kaseh....
sofiafrina.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails